Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Πως πηραν την ονομασια τους τα σκυλαδικα

Πως πηραν την ονομασια τους τα σκυλαδικα

Πριν χρόνια, επί εποχης Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Ζαμπέτα, τα λαικά μαγαζιά ηταν στις Τζιτζιφίες,και μαλιστα υπαιθρια τους καλοκαιρινους μηνες. Μέχρι τοτε προσέφεραν μόνο ποτό,το οποιό ομως ηταν σε διατίμηση και δεν μπορούσαν να βάλουν την τιμή οσο ήθελαν.Έτσι σκεφτήκαν να βάλουν και φαγητό,υποχρεωτικά,ετσι ώστε να μπορουν να χρεωνουν παραπανω. Έβαλαν λοιπον μοσχάρι βραστό,το οποιο δεν τρωγωταν ακομα και αν το μάσαγες 100 ωρες.Έτσι οι πελάτες με το που τους σέρβιραν το πάσαραν στα αδέσποτα σκυλιά,που μαζευόντουσαν απο την μυρωδια.Έτσι στα λαικά μαγαζιά της εποχης μαζευόντουσαν παρα πολλα σκυλια και ετσι ονομαστηκαν σκυλάδικα. Mάλιστα οσο πιο πολλα σκυλια μαζευόντουσαν σημαινε οτι το μαγαζι εχει πολυ κοσμο και πάει καλα.
Άλλη μια πηγή λέει οτι την εποχή εκείνη (δεκαετία 70) η τραγουδιάρα κατα την έναρξη του προγράμματος άρχιζε σε συνεννόηση με την ορχήστρα να λεει όλα τα τότε καινούρια κομμάτια – αλλά και κανένα παλιό ανάμεσα – τόσο γρήγορα, μα τόσο γρήγορα, που σχεδόν δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αυτό το αναπνευστικό πρόβλημα οδηγεί σ’ αυτές τις παύσεις στο λαχάνιασμα και στο λυγμό που θυμίζουν γαύγισμα σκύλου. Έτσι οι καλλιτέχνες μετατρέπονται σε σκυλιά που γαβγίζουν για να κερδίσουν τον επιούσιο. Μετά το γαύγισμα πάλι κυλάνε με ταχύτητα τα τραγούδια και μόλις φθάνουν στο τραγούδι που αρέσει στο πελάτη γιατί φαίνεται να σπάει περισσότερα πιάτα και να πετάει περισσότερα γαρύφαλλα τότε ο ρυθμός μειώνεται και προσπαθούν να το τραγουδήσουν στο σωστό του χρόνο ώστε να του δώσουν την ευκαιρία να ...ξοδέψει.
Έτσι προέκυψαν τα γαυγίσματα και τα μαγαζιά λέγονται σκυλάδικα , οι καλλιτέχνες σκυλιά το είδος της μουσικής σκυλέ και οι πελάτες καθώς και οι απανταχού θιασώτες της συγκεκριμένης μο+υσική: σκυλάδες.
Οι σκυλάδες σημειολογικά ακολουθούνται από κάποια στοιχεία που σε κάνουν να τους διακρίνεις και εκτός σκυλάδικου. Χρυσή – χοντρή αλυσίδα στο λαιμό η στο χέρι. Ανοιχτό πουκάμισο για να φαίνεται το δασύτριχο στήθος. Αυτοκίνητο πολλών κυβικών με σπόιλερ, αεροτομές, προφυλακτήρες θυρών, επιπλέον φώτα, δερμάτινα καθίσματα, ζάντες αλουμινίου, χονδρά λάστιχα με χαμηλό προφίλ και τεράστια εξάτμιση για να κάνει θόρυβο. Απαραίτητο το στέρεο πολλών βατ, με κασέτες η CD γνωστού μουσικού περιεχομένου και ει δυνατόν ηχογραφημένες λάιβ μέσα στο «μαγαζί».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες